Met zoveel attracties en activiteiten voor kinderen, valt het niet mee om onze kindercamping tijdens de kampeervakantie te verlaten. Toch bevelen we dat aan. Want er valt heel veel te doen en te ontdekken in onze mooie provincie en daar is onze camping de ideale uitvalsbasis voor. Stribbelen de kinderen tegen omdat ze met vriendjes en vriendinnetjes opgaan in hun spel? Stel ze dan een lekkere pannenkoek in het vooruitzicht.

Het kan een leuk idee zijn om eens een eigen Drentse dorpenroute uit te stippelen en met de auto of de fiets kennis te maken met hoe mensen in Drenthe leven. Drenthe heeft nog heel veel historische en nostalgische brinkdorpen die vaak ontstaan zijn in de late middeleeuwen. Deze brinkdorpen – ook wel es- of enkdorpen genoemd – zijn een directe verwijzing naar het agrarische verleden van de provincie Drenthe.

Drentse brinkdorpen – gezellig en intiem

Een brink, es of enk diende de boerenbewoners van kleine nederzettingen vroeger tot gezamenlijk weide- of akkerland. Vanuit de aangrenzende keuterboerderijen werden hier ’s morgens de koeien of schapen heengebracht, zodat ze er overdag konden grazen. Die brink lag aanvankelijk iets buiten het dorp. De grond werd vaak beplant met eiken of populieren die weer door het dorp gebruikt konden worden om huizen mee te bouwen.

En die huizen werden gebouwd, in de loop der tijd, meestal om de brink heen. Met de groei van de dorpen kwam de vaak wat hoger liggende brink vanzelf in de kom te liggen. Het gras van vroeger maakte plaats voor Drentse keitjes. En daar danken we het gezellige en intieme centrum aan dat vandaag de dag zo kenmerkend is voor de Drentse brinkdorpen.

Kinderen houden van kamperen én van pannenkoeken

Nog steeds wordt de brink, die meestal omgeven is door romantische woonboerderijtjes, historische huizen en leuke terrassen, gebruikt voor collectieve doeleinden. In het zomerseizoen vinden er veel markten en kleinschalige evenementen plaats. Tijdens de vele dorpsfeesten vormt de brink met zijn omliggende cafés en restaurants dikwijls het middelpunt.

Bekende brink- of esdorpen in Drenthe zijn Beilen, Dwingeloo, Diever, Orvelte en Exloo. Ook Assen en Emmen, uitgegroeid tot gezellige steden die hun menselijke maat behielden en een bezoekje meer dan waard zijn, zijn ooit ontstaan als typische agrarische brinkdorpen. Aan de oorspronkelijke brink van Assen staan nu het voormalige Provinciehuis (nu het Drents Museum), het Drents Archief en de Abdijkerk te pronken. In het plaatselijke nieuwsblad publiceert de gemeente wekelijks haar ‘Berichten van de Brink’.

Het pannenkoekenhuis als troef

Assen heeft een interessante stadswandeling uitgezet, die goed laat zien welke centrale rol de brink door de eeuwen heen speelde. Een bezoek aan een of meer kleinere brinkdorpen laat eveneens goed zien hoe vroegere bewoners op elkaar waren aangewezen. Tonen de kinderen weinig animo, omdat ze zich net geïnstalleerd hebben in onze binnenspeeltuin? Laat ze dan weten dat er in vrijwel elk dorp in Drenthe wel een pannenkoekenhuis te vinden is. En vaak meer dan één. Daarmee heeft u een waardevolle troef in handen.

Publicatie datum : 15-07-2020

Nieuwste blogs en nieuwsartikelen

Camping de Berken wenst u hele fijne feestdagen!

20-12-2024
Meer info

Herfstsfeer op Camping de Berken

31-10-2024
Meer info

Nieuw! Ons 8/10 persoons nieuwe vakantiehuis is de gehele winter te huur!

01-10-2024
Meer info

Boeken voor 2025 is weer mogelijk!

26-06-2024
Meer info

Open dag 6 april 2024

07-03-2024
Meer info

Kunstgras op de camping: de voordelen

18-12-2023
Meer info